Haris

Haris felszállás közben - Tóth Pál felvétele

Haris (Crex crex)

Rejtett életmódú madár, jelenlétüket rendszerint a hím jellegzetes, harsogó hangja árulja el. Főként szürkületben és éjszaka aktív. A magasfüvű, nedves, tocsogós réteket, kaszálókat kedveli, de szükség esetén mezőgazdasági kultúrákban is költ. Rovarokból, pókokból, férgekből, csigákból, apró növényi magvakból és zöld növényi részekből álló táplálékát is a talajon keresgéli. Élőhelyeinek felszámolása, a gépi kaszálás és az egyre szárazabb időjárás egyaránt veszélyezteti. Vonuló madár. A bokortanyás térségben bizonyos években előfordul egy-egy költő pár megjelenése, de csak nagyon ritkán.

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke: 500.000 Ft

Népi elnevezései: kétkés, harsmadár, őmadár

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45523

 Partnerek