Kakukk

Egy karó tetejéről figyelő hím kakukk - Nagy Tibor felvétele

Kakukk (Cuculus canorus)

Hazánkban gyakori, közismert madár. Nevét jellegzetes hangjáról kapta. Erdőszélek, bokros rétek, nádasok madara. Költésparazita, azaz tojásait más, kisebb madárfajok fészkébe rakja. Egy-egy tojó valószínűleg lehetőleg mindig ugyanazon faj fészkét választja. Ezt követően a tojás kikeltését és a kakukkfióka felnevelését a „mostohaszülők” végzik. Fő táplálékukat a hernyók jelentik, közöttük a szőrös hernyók is, melyeket más énekesek kevésbé fogyasztanak. Vonuló madarak. A bokortanyás térség gyakori, jellemző faja.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Népi elnevezései: kukuk, kukóka, gyöngykakukk

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

40181

 Partnerek