Guvat

Kézben tartott adult guvat gyűrűzést követően - Gilányi Gábor felvétele

Guvat (Rallus aquaticus)

Rejtett életű madár, legtöbbször csak jellegzetes hangja árulja el. Hazánkban a nagyobb tavak nádasaiban, halastavak kísérő nádszegélyeiben, vizesgödrök sűrű növényzetében, csatornák nádasaiban fordul elő. Inkább a hajnali vagy a szürkületi órákban aktív. Nád, sás, vagy egyéb vízinövények közé építi fészkét. Rovarokból, férgekből, és apró rákokból álló táplálékát is az iszapban, a sekély vízben vagy a nádtorzsák közt keresgéli. Olykor békákat is elkap, vagy madártojásokat, esetleg fiókákat is rabol. A hazai állomány egy része vonuló, de át is telelnek.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

 

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29536

 Partnerek