Pajzsoscankó

Nyugalmi ruhába átvedlő pajzsos cankó hím - Szekeres Levente felvétele

Pajzsoscankó (Philomachus pugnax)

Hazánkban az egyik legnagyobb számban átvonuló partimadár, halastavakon, pusztákon több százas, eseteként ezres csapatai pihennek meg táplálkozni. Olykor átnyaralása és áttelelése is előfordul, illetve néhány esetben költését is dokumentálták. Nászidőszakban a hímeket nem lehet semmiféle más madárral összetéveszteni, ugyanis nyakán jókora felborzolható tollgallért visel ilyenkor, melynek színe és mintázata egyedenként eltérő lehet. A tojók nem viselnek tollgallért, színezetük kevésbé feltűnő, illetve méretük is kisebb. Nyugalmi időszakban az ivarok tollazata hasonló.

Fészkelési időben férgekkel, rovarokkal, apró csigákkal táplálkozik, a vonuló csapatok pedig apró magvakat, rovarokat, alacsonyrendű rákokat, férgeket egyaránt fogyasztanak. A telet Afrika trópusi és déli tájain tölti. A vonulási időszakbana bokortanyás térség sekély tavain is rendszeresen látható.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Népi elnevezései: veszekedő sneff, csapatsneff, galambsneff, galléros sneff, pajzsmadár, fácánsneff, fókasneff, hősbibic, bajnok 

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

40409

 Partnerek