Mezei pacsirta

Fűben magok után kutakodó mezei pacsirta Istvánbokornál - Szigetvári Csaba felvétele

Mezei pacsirta (Alauda arvensis)

A tavasz egyik első hírnöke, a néphit szerint éneke Zsuzsanna napján (február 19-én) szólal meg. Hazánkban a zárt erdők kivételével mindenütt gyakori, közismert madár. Kedveli a legelőket, különösen a szikes területeken, illetve a mezőgazdaságilag művelt területeket, de hegyi legelőkön is megtelepszik. Gyakran énekel a levegőben, hangja jellegzetes. Fészkét a földön, a fű közt jól elrejtve építi. Sokféle rovarokból, rovarlárvákból, gilisztákból álló táplálékát is a földön keresgéli. Ősztől egyre több apró magot fogyaszt. Szeptember táján csapatokba verődik, és november elején kezd vonulni. A telet számos példány nálunk vészeli át, a vonulók is csak kissé húzódnak délebbre. A bokortanyás térségben elterjedt, de ritkuló faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34700

 Partnerek