Tüzesfejű királyka

Tüzesfejű királyka tojó kézben - Tóth Pál felvétele

Tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus)

Igen apró termetű, a sárgafejű királykával együtt Európa legkisebb madarának számít. Fenyvesek és az elegyes erdők lakója, de télen bokrosokban, alacsony aljnövényzetben, mocsaras bozótosokban, parkokban és kertekben is megfigyelhető. Általában tűlevelű és lombos fák ágaira, bokrokra vagy indák közé rakja fészkét, melyet kívülről zuzmóval igyekszik álcázni. Tápláléka főként különböző ízeltlábúakból, apró rovarokból, pókokból, petékből áll. Az északabbi állományok ősszel alacsonyabb vidékekre vonulnak, hazánk gyakori téli vendégei. A bokortanyás térségben is ebben az időszakban látható.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45553

 Partnerek