Daru

Csapatban repülő darvak - Gilányi Gábor felvétele

Daru (Grus grus)

Közismert és közkedvelt, hosszú lábú és nyakú madár. Magasabb a gólyáknál és a gémeknél. Hangja jellegzetes, hangos krugatás. Rendkívül éber, vigyázó madár. Járása délceg. Nagy, háborítatlan lápokon és mocsarakban, részben vízzel sekélyen borított erdőkben fészkel. Költési időben főként állati-, vonuláskor pedig főleg növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Magyarországon néhány egyedi esetet kivéve lényegében már egy évszázada nem költ, jóllehet korábban országszerte voltak fészkelő állományai. Csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban repülnek, hosszútávú vonulók. Ilyenkor, ősszel és tavasszal a bokortanyás térségben is látható, hallható a daru. Legnagyobb tömegei a Hortobágyon gyűlnek össze a vonulásuk során.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34907

 Partnerek