Széncinege

Télen a faggyú kiváló táplálékforrás a széncinkék számára - Szigetvári Csaba felvétele

Széncinege (Parus major)

Legnagyobb termetű, egyik leggyakoribb és legismertebb cinegefajunk, a téli madáretetők gyakori vendége. Mindenféle erdőben, bokrosokban, de az ember közvetlen közelében, parkokban és kertekben is előfordul. Fa odvában, fal nyílásában vagy mesterséges fészekodúban költ, de képes befészkelni akár a postaládába is. Tavasztól őszig szinte kizárólag ízeltlábúakat fogyaszt, télen azonban rovar- és póktápláléka mellett rendszeresen eszik különféle magvakat is. Állandó, télen csapatokba verődve kóborol. A bokortanyás térségben gyakori, jellemző faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Népi elnevezései: tökmagcinege, cince

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34908

 Partnerek