Csuszka

A téli madáretetők gyakori vendégeként magot csenő csúszka - Nagy Tibor felvétele

Csuszka (Sitta europaea)

Nevét onnan kapta, hogy akár fejjel lefele is haladva mintegy „csúszkál” a fatörzseken. Repülni is általában csak egyik fáról a másikig szokott. Fészkeléshez régebbi üregeket, odúkat foglal el, amelynek nyílását jellemzően körbetapasztja sárral. A fészek alját száraz falevelekkel, kéregdarabokkal béleli, ahová 6-9 fehér alapon rozsdás és szürke foltos tojást tojik. Táplálékát többnyire a kérgen élő ízeltlábúak, lárváik és petéik képezik, téli étrendjét viszont magvakkal is kénytelen kibővíteni. A talált magokat a fa repedéseibe szorítja és ott kopácsolja fel. Sokszor keresi fel a madáretetőket, gyakran különféle cinkékkel egy csapatba verődve. Gyakori fészkelőnk, állandó madarunk. A bokortanyás térség erdősültebb részein jellemző faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Népi elnevezései: cinkeharkály, kék küllő, kék külü, kurtakalapács, höcs, höcsök, köcsögmadár, kéregszutyóka, kéregszücs, hujángató madár, sárostapasz, kéregfutó, ponc, fargita

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29759

 Partnerek