Héja

Kézben tartott fiatal héja profilkép - Gilányi Gábor felvétele

Héja (Accipiter gentilis)

Magyarországon általánosan elterjedt ragadozó. A ragadozó madarak többségére jellemzően a tojó valamivel nagyobb méretű a hímnél. Lombos és fenyőerdőkben is előfordul, középhegységi erdőkben, ligeterdőkben, vagy akár alföldi telepített fenyvesekben is költ. Fészkét háborítatlan erdőrészekbe építi, esetleg más ragadozó madarak fészkét foglalja el. Táplálékát fáról indulva vagy alacsony keresőrepülés közben vágja le. Zsákmánylistája igen változatos, mindenre ráveti magát, amivel csak megbirkózhat. A bokortanyás térségben is költ, de ritka.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Népi elnevezései: hejjő, kerra, kurhéja, tyúkhordó kánya, tikölő kánya, kara, gara

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34908

 Partnerek