Bütykös hattyú

Pelyhes fiókáival a nádszegélybe úszkáló bütykös hattyú - Bodzás János Sándor felvétele

Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Egyike a legtermetesebb madarainknak. Egykor a mocsarakban és vizekben gazdag Közép-Európában mindenütt megélhetett, de mivel vadászattal és tojásgyűjtéssel könnyű kiirtani, az ember valószínűleg már korán visszaszorította. Napjainkban gyakran tartják parkokban félszelíd díszmadárként. Nem félénk, sőt néha agresszíven viselkedik. A költési időt kivéve társaságkedvelő, néha igen nagy csapatokba verődik össze. Jól tűri a hideget, télen csak jégmentes felületet igényel. Táplálékát sekély vizekben keresgéli. Leveleket, rügyeket, magvakat fogyaszt, de csigákat, kagylókat, vízirovarokat is összeszed. A bokortanyás térség vizeiben is ifőnként megjelenik.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Népi elnevezései: szelíd hattyú, púposorrú hattyú, néma hattyú

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

40409

 Partnerek