Erdei pityer

Reptében éneklő erdei pityer - Nagy Tibor felvétele

Erdei pityer (Anthus trivialis)

Veréb nagyságú madár, nagyon hasonlít a réti pityerhez. Hazánkban sokfelé előfordul, erdei tisztások, fákkal és bokrokkal tarkított domboldalak, erdőszélek, hangások lakója. Nászrepülése jellegzetes, egyik fáról felemelkedik, majd merev szárnyakkal ejtőernyőzik, majd egy másik fára száll le. Ugyanakkor sem külleme, sem éneke nem feltűnő, ezért nem kelt feltűnést. Apró, lágytestű rovarokkal, pókokkal, férgekkel, sáskákkal táplálkozik. Évente kétszer költ (május, június), fészkét bokrok, védett növényfoltok alá rakja. Vonuló madár.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

43654

 Partnerek