Lappantyú

Lappantyú - Szekeres Ottó felvétele

Lappantyú (Caprimulgus europaeus)

Hazánkban gyakori, rejtett életmódú madár. Elsősorban a szürkületi és az éjszakai órákban aktív, kedveli a legelőkkel határos ritkás erdőszéleket, a borókásokat, tarvágásokat, nagy erdei nyiladékokat. A zártabb erdőket elkerüli. Tollainak fa kérgéhez hasonló színezete miatt nagyon nehéz észrevenni akár a talajon költő, akár a fák ágain nappalozó madarat. Költési időben revírjét a hím választja és pirregő énekével védi azt. Földre épített fészkében rendszerint évente egyetlen alkalommal költ, általában 2 fiókát reptet. Tápláléka az éjjel aktív rovarokból, lepkékből áll, melyeket igen széles, kurta, hatalmasra kinyitható csőrével röptükben kap. Hosszú távú vonuló. A bokortanyás térségben ritka faj, de itt-ott hallható alkonyi pirregése.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Népi elnevezései: álmosmadár, álomfilkó, tehénfejő, kecskeszopó, bagolyföcske, éji föcske

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

43654

 Partnerek