Erdei pinty

Erdei pinty – Hoványi Péter felvétele

Erdei pinty (Fringilla coelebs)

Veréb nagyságú madár, hazánkban egyik leggyakoribb fészkelő faj. Hangja jellegzetes. Erdőkben, bokrosokban, parkokban, kertekben szinte bárhol találkozhatunk vele. Gyakran a földre száll táplálkozni. Költéskor és nyáron főként rovarokkal, hernyókkal táplálkozik, télen pedig különböző magvakat fogyaszt. A hazai állomány egy része elvonul, vonuláskor meglehetősen laza csapatokat alkot, az állomány másik része áttelel. A bokortanyás térségben jellemző, gyakori faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Népi elnevezései: árva pinty, síró pinty, csicsimómadár, csicsimő, borpintyőke, szemeti pinty

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34908

 Partnerek