Búbos pacsirta

Kerítésoszlop tetején peckesen figyelő búbos pacsirta - Tóth Pál felvétele

Búbos pacsirta (Galerida cristata)

Közismert madarunk, rendszeresen találkozhatunk vele tanyák, hodályok, állattartó telepek közelében, vagy akár falvak, városok belterületén is. A párok szorosan összetartanak, sok esetben valószínűleg évekig együtt maradnak. A költési időszakban szinte kizárólag ízeltlábúakat fogyaszt, télen pedig különböző apró magvakkal táplálkozik. Vonuló, de városokban áttelelhet. A bokortanyás térségben is jellemző, de ahogy országosan, itt is visszaszorulóban van az állománya.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 50.000 Ft

Népi elnevezései: búbos pityer, kontyos pacsirta, pisitnek, butykás kató

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

40384

 Partnerek