Mezei nyúl

Mezei nyúl – Szekeres Ottó felvétele

Mezei nyúl (Lepus europaeus):

Hazánkban közönséges, a nyíltabb lombos erdőket, a mezőgazdasági és füves területeket részesíti előnyben. Rendszerint alkonyatkor és az esti órákban mozognak, nappal az aljnövényzetben pihennek. Többnyire magányosak, csak a szaporodási időben láthatóak párosával vagy kisebb csoportokban. Párzási, azaz bagzási idejük általában március-áprilisra esik, de évente akár kétszer-háromszor is fialhat, alkalmanként 2-5 kölyköt. Nem készítenek földalatti, védett vackot, csupán kis mélyedéseket kaparnak a talajfelszínen. Minden ehető növényi részt elfogyaszt, de legjobban a zsenge, nedves hajtásokat szereti, ilyenkor rágásával hatalmas károkat tehet. A kifejlett egyedek rendkívül gyorsan képesek futni, cikcakkban vágtázva majdnem minden üldözőjüket messze maguk mögött tudják hagyni.

A bokortanyás térségben gyakori, jellemző faj, különösen ott, ahol a fasorok, erdőfoltok, és a kisparcellás gazdálkodás folytán megfelelően változatos a táj.

Nem védett, október 1. –december 31. között vadászható. Ugyanakkor országos szinten csökkenőben van az állománya,  amit főként a nagyüzemi mezőgazdasági módszerek előretörésével magyaráznak.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34536

 Partnerek