Mezei cickány

Mezei cickány – Bihari Zoltán felvétele

Mezei cickány (Crocidura leucodon):

Hazánkban gyakorlatilag mindenhol előfordul, főként mezőkön, szántóföldeken, erdőszéleken, bokros területeken, az aljnövényzetben él, de hideg időszakokban behúzódik a pincékbe és istállókba is. Búvóhelyül főként más kisemlősök elhagyott járatait használja, ritkábban maga is ás rövidebb járatokat, vagy készít fészket a felszínen.

Évente 2-4 alkalommal szaporodik, szaporodási időszaka áprilistól szeptemberig tart. Ellésenként 3-10 utódot hoz világra. Élettartamuk körülbelül 3 év, téli álmot nem alszik.

Kisebb-nagyobb pihenők közbeiktatásával egész nap aktív, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell elfogyasztaniuk a gyors anyagcseréjük miatt. Táplálékát elsősorban földigiliszták és különféle rovarok alkotják. A bokortanyás térségben gyakori, jellemző faj.

Védett, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45553

 Partnerek