Európai borz

Borz – Petró Zsuzsa felvétele
Európai borz (Meles meles):

Hazánkban mindenütt jelen van, kedveli az erdős területeket, de olykor városi parkokban is előfordul. Hangos csörtetéséről és jellegzetes mozgásáról már messziről felismerhető, bár óvatossága miatt csak ritkán látható. Általában alkonyatkor aktivizálódik, a nappalt üregében tölti. A territóriumukat hevesen védik, de egy-egy üregrendszert akár több generáció is használhat.

A párzási fő időszaka április végétől júniusig tart. Vemhessége ún. elnyújtott vemhesség, azaz a megtermékenyített petesejt a kezdeti barázdálódás után decemberig pihen, majd ekkor ágyazódik a méh falába, és indul fejlődésnek. Az anya rendszerint február-március között hozza 2-5 kölykét, ami után szinte azonnal ismét párosodik.

Lényegében mindenevő. Egyes időszakokban domináns étlapján az állati eredetű táplálék, de gabonaérés idején a magvak kerülhetnek túlsúlyba. Őszi zsírfelhalmozása ellenére sem igazi téli alvó, néhány napi alvás után újra és újra aktív. A bokortanyás térség olyan részein, ahol jelentősebb kiterjedésben vannak erdők, kisebb-nagyobb fásítások, elterjedt fajnak számít.

Nem védett, 2015-ös szabályozás szerint július 1. és február 28. között vadászható.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29739

 Partnerek