Mezei pocok

Mezei pocok – Bihari Zoltán felvétele

Mezei pocok (Microtus arvalis):

Hazánkban a zárt erdők kivételével szinte mindenütt megtalálható, elsősorban a mezőgazdasági területek, legelők, gyümölcsösök lakója. Télen az istállókba, házakba is behúzódhat. Főként éjszaka aktív, de gyakran nappal is találkozhatunk vele, nyughatatlan, mozgékony állat. Járatai közvetlenül a talajfelszín alatt vezetnek, központi lakrészét száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki. Téli álmot nem alszik, ilyenkor a hótakaró alatt ás hosszú folyosókat. Nem válogatós, mindenféle növényi anyagot megeszik: a magokat, terméseket, füveket, gyökereket, leveleket egyaránt. Nagyon szapora állat, évente 2-3 alkalommal 4-7 kölykök fial. Kedvező időjárási körülmények között nagymértékben képesek elszaporodni, ilyenkor T alakú lesőfák kihelyezésével, ragadozómadarak odacsalogatásával védekezhetünk.

A bokortanyás térségben közönséges, gyakori faj.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29716

 Partnerek