Erdei cickány

Erdei cickány – Bihari Zoltán felvétele

Erdei cickány (Sorex araneus):

Hazánkban mindenütt gyakori, főként az nedves talajú erdők, sűrű cserjések, mocsaras, sásos, ligetes területek lakója. Bár elsősorban a vizes, vizenyős élőhelyeket kedveli, ennek ellenére szárazabb területeken is megtelepszik, téli időszakban akár emberi kultúrákba (tanyákba, vadászházakba, stb.) is beköltözhet. Leggyakoribb cickányfajunk.

Évente 2-4 alkalommal fial, átlagosan 3-8 kölyköt. A kicsik igen hamar ivarérettekké válnak, hiszen élettartalmuk nagyon rövid. körülbelül 1-1,5 évig élnek.

Téli álmot nem alszanak. Csaknem minden napszakban tevékenyek, hiszen táplálékigényük igen magas. Elsősorban gilisztákkal, csigákkal, rovarokkal és férgekkel táplálkozik, de elfogyasztja az állati tetemeket is. A bokortanyás térség nedvesebb és erdősebb részein számíthatunk rá.

Védett, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34536

 Partnerek