Pirók erdeiegér

Pirók erdeiegér – Nagy Tibor felvétele

Pirók erdeiegér (Apodemus agrarius):

Ritkás erdők, erdőszélek, bokros szántók, rétek, és nyílt kultúrtájak lakója. Télen gyakran fészkeli be magát épületekbe, csűrökbe. A többi erdeiegérhez képest nyugodtabb viselkedésű, nappal és éjszaka egyaránt aktív faj. Ügyesen mászik, de elsősorban a talajon, illetve föld alatti járatrendszerében tartózkodik. Járataihoz éléskamrák is tartoznak, melyekben nagy mennyiségű eleséget raktároz télire. Rendszerint több állat él együtt. Évente akár 3-4-szer is szaporodik, a nőstény pedig átlagosan 4-9 kölyköt ellik. Elsősorban magvakkal, friss rügyekkel, hajtásokkal táplálkozik, melyet olykor rovarokkal, földigilisztákkal egészít ki. Élettartamuk meglehetőse rövid, 3-12 hónap. Sok ragadozó (baglyok, róka, menyét, borz) számára jelent fontos táplálékforrást.

A bokortanyás térségben meglehetősen gyakori faj.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

40355

 Partnerek