Keleti sün

Sünkölyök Istvánbokorban – Szigetvári Csaba felvétele

Keleti sün (Erinaceus roumanicus):

Magyarországon gyakori, településeken, fasorokban, erdőkben érzi jól magát. Téli álmot a tartós hidegek során alszik, mikor bevackol farakások, gyökerek alá, és száraz növényi részekből készít magának fészket. Éjszakai életmódú, szürkületben indul táplálkozni, hangos szuszogó röfögéssel kutatja állati eredetű vacsoráját, amik főként giliszták, csigák, ízeltlábúak, békák. Évente két alkalommal is szaporodhat, melyek után 4-5 fiatal jön világra. Veszély esetén összegömbölyödve, tüskéi védelmében várakozik, esetleg kimereszti hátát, hogy ilyesztőbbnek látsszék. Természetes ellensége a vaddisznó, a borz, a róka. Azonban a gyorsforgalmi utakon, az autók kerekei alatt nagyon sok sün pusztul el.  A bokortanyákon gyakori, elterjedt faj, a kertekben a rovarok fogyasztásával hasznot hajt. Megtelepedését a tanya  egy nyugodt sarkában elhelyezett kisebb farakás, gallyrakás, bokros sövény segíti.

Védett, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29739

 Partnerek