Mezei hörcsög

Mezei hörcsög – Bihari Zoltán felvétele

Mezei hörcsög (Cricetus cricetus):

Hazánkban közönséges, elsősorban mezőgazdasági területeken fordul elő. Alapvetően alkonyatkor és éjszaka aktív, de túlszaporodása idején nappal is találkozhatunk vele. Magányos életmódot folytató állat, csak a párosodási időszakban tart kapcsolatot fajtársaival. Évente akár 3 alkalommal is szaporodik, utódainak száma 2-10 közötti.

Eredetileg a füves puszták faja, a Kárpát-medencében már több mint kétszázezer éve jelen van. Később az ember megjelenésével a füves puszták helyét szántóföldek vették át, és a hörcsög alkalmazkodott. Táplálékát ma túlnyomórészt a szántóföldi növények zöld részei, és termései adják. A búza, kukorica, cukorrépa, lucerna különböző részeit ősszel járatainak éléskamráiban felhalmozza télire. Téli álmot alszik, de ezalatt többször felébred a készletekből táplálkozni.

Évszázadokig irtották mezőgazdasági kártételei miatt, ami a faj rohamos fogyatkozásához vezetett. Napjainkban is védekeznek ellene a gazdák, és a gázolások magas száma is oka ritkulásának.

A bokortanyás térségben nem tartozik a gyakori rágcsálók közé, különösen a homokvidéken. Bizonyos években viszont elszaporodhat, ilyekor többfelé látható.

Nem védett, azonban a drasztikus állománycsökkenés miatt lassan a ritka fajok közé fog kerülni, és természetvédelmi megítélése is más lehet majd. Európa több észéről már kipusztult. Nappali ragadozó madaraink és négylábú ragadozóink egyik fő tápláléka.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

34536

 Partnerek