Eurázsiai menyét

Menyét – Bihari Zoltán felvétele

Eurázsiai menyét (Mustela nivalis)

A világ legkisebb emlős ragadozója. Hazánkban igen elterjedt, szinte mindenhol lehet vele találkozni, házak padlásán, rejtett, csendes zugaiban is szívesen megtelepszik.

Akár már az első évben ivarérettséget lehet, de csak következő évtől párosodik. Évente rendszerint egyszer fial, de bő táplálékkínálat esetén előfordulhat, hogy kétszer is. Egy alomban általában 4-6 kölyök van.

Alapvetően kíváncsi, bátor állat. Többnyire nappal és alkonyatkor aktív, de mivel anyagcseréje igen gyors, így rengeteget portyázik, és gyakran éjszaka is vadászik. Leginkább pocokvadászatra specializálódott, melyeket még járataikba is követ, de más apró rágcsálókat, rovarokat, olykor tojást is fogyaszt. Pocokvadászata miatt méltán tarthatná a közvélemény hasznos állatnak, mégis rossz hírnévnek örvend, mivel a baromfiállományban nagy pusztítást szokott véghezvinni. A tyúkólakban egyetlen éjszaka alatt akár tucatnyi baromfival is végezhet, amelyeknek aztén csak a kifolyt vérét fogyasztja el. Ősz végén, tél elején készletet halmoz fel, melyet földalatti gyűjtőkamrájában tárol. Téli álmot nem alszanak. A bokortanyás térségben elterjedt kisemlősnek számít.

Védett, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29739

 Partnerek