Közönséges erdeiegér

Közönséges erdeiegér – Somlai Tibor felvétele

Közönséges erdeiegér (Apodemus sylvaticus)
Két hasonló erdeiegerünk, a közönséges és a sárganyakú erdeiegér főként fás területek lakója, ritkán nyílt élőhelyeken, akár lakott területeken is előfordulnak. Ügyesen másznak fákra, bokrokra, természetes és mesterséges fészekodúkba is beköltöznek, mégis jellemzően föld alatti járatokba készítik mohával bélelt fészküket. A tanyán, épületekben ritkán a házi egérhez hasonlóan megjelenhet, de azzal ellentétben jelenléte nem jár átható „egérszaggal”. Alapvetően éjszaka aktív, tápláléka többnyire növényi mag, termés, gyökér, járataikban vagy fatuskókban, résekben raktároznak is. A közönséges erdeiegér 5 alkalommal fial 2-8 kölyköt. A bokortanyás térségben az erdősültebb helyek, fásítások környékén elterjedt faj.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45553

 Partnerek