Nyest

Nyestek a Sóstói-erdőben – Hoványi Péter felvétele

Nyest (Martes foina):

Hazánkban őshonos, erdős területeken gyakorinak mondható ragadozó. Gyakran a falvakban, városokban is megjelenik, sőt megtelepedhet az épületekben is. Elsősorban szürkületkor és éjszaka aktív. Többnyire magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban mozognak párban. Heves, sőt, erőszakos násza  a nyár folyamán zajlik, a nőstény a következő év április-májusában hozza világra kölykeit, amelyeket pár hónapig, vagy akár egy évig istápol. Az alom általában 3-4 vak, szőrtelen kölyökből áll. Átlagosan 3-5 évig élnek. Igen hatékony vadász, tápláléka főként gerinctelenekből, rágcsálókból, madarakból, tojásokból áll, de szereti a gyümölcsöt is.

A bokortanyás térségben nem kifejezetten gyakori; ott számíthatunk rá, ahol dús cserjeszintű, változatos fás növényzet, esetleg vizes élőhelyek előfordulnak.

Nem védett faj, 2015-ös szabályozás szerint szeptember 1. és február 28. között vadászható.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29739

 Partnerek