Közönséges ürge

Közönséges ürge – Szekeres Ottó felvétele

Közönséges ürge (Spermophilus citellus):

Az egykor meglehetősen gyakori, mára azonban megritkult ürge a rövidfüvű pusztákon él.  Hazánkban jelenleg a folyamatosan legeltetett védett területeken kívül a repülőtereken vannak kisebb-nagyobb állományai. Nappali életmódot folytató növényevő állat, emellett magvakat, néha rovarokat is fogyaszt. Kiterjedt járatrendszerében él, veszély esetén egymást éles füttyel figyelmeztetik, és ilyenkor is az üregekbe menekülnek. Augusztus végétől március-áprilisig hibernált állapotban alussza téli álmát az üregei mélyén; ébredését követően, a párzás után a nőstények május körül hozzák világra 3-8 kölyküket. A legeltetés visszamaradása, a szándékos pusztítás (ürgeöntés, hurkolás) veszélyezteti leginkább a fajt. Fő táplálékát képezi több fokozottan védett és ritka ragadozó madarunknak, mint a kerecsensólyom, parlagi sas, békászó sas, valamint a védett molnárgörénynek is. A bokortanyás térségben a Natura 2000-es Simai úti lőtéren fordul elő stabil állománya, de néhány további alkalmas élőhelyen sem kizárt a megjelenése.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45553

 Partnerek