Vörös róka

Róka – Szekeres Levente felvétele

Vörös róka (Vulpes vulpes):

A legismertebb és egyúttal a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Hazánkban mindenhol előfordul, rendkívül jó alkalmazkodóképességének köszönhetően olykor emberi településeken is találkozhatunk vele. Főként éjjel aktív, de nyugodt, csendes helyeken fényes nappal is vadászik. Oportunista ragadózó, azaz táplálkozási szokásait a fellelhető táplálékforrásoknak megfelelően alakítja ki. Többnyire magányos életmódú, erősen territoriális állatok. Szaporodási időszakuk tél közepére tehető, azaz január-február folyamán koslatnak a kanok a nőstények után. Évente csak egyszer szaporodnak, és általában 4-7 kölyköt hoznak világra. Rendkívül odaadó szülőként mindkét szülő részt vesz az utódok gondozásában. Sok közülük még kölyökkorban elpusztul, de többnyire 1-3 évig élnek az emberi tevékenységeknek (pl.: vadászat, közúti közlekedés) és a betegségeknek köszönhetően.

A bokortanyás térségben gyakori, jellemző faj.

Nem védett, egész évben vadászható.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

29716

 Partnerek