Mocsári nőszirom


Mocsári nőszirom virága – Nagy Tibor felvétele

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

Sárga nősziromnak is hívják, ami kissé megtévesztő, mert nyolc őshonos nőszirom fajunk közül nem ez az egyetlen sárga virágú. Ugyanakkor ez az egyetlen közülük, amely nem védett: szerencsére a mocsári nőszirom a vizes élőhelyeken hazánkban még gyakori. Viszonylag jól birja a bolygatást, a különböző emberi beavatkozásokat, ezért nem csak érintetlen mocsarakban és lápokban él, hanem gyakorta kotort csatornákban, árkokban, mesterséges tavak, tározók környezetében is. Jellemző élőhelyei az időszakos vagy tartósabb vízborítású, (de nem szikes) sásrétek, zsombékosok, nedves mocsárrétek, de vízjárta füzes-nyaras állományokban, nedves erdőkben is megél.

Viszonylag termetes akár egy méternél magasabbra is megnő. Kard alakú leveleiről is jól felismerhető, de leginkább május-júniusi virágzásának idején lehet észrevenni. A későbbi időszakban pedig érlelődő toktermései feltűnőek.

A sárga nőszirom országszerte elterjedt faj, főleg alföldi és dombvidéki tájainkon. A bokortanyás térség mocsaras laposaiban is gyakori, és a szélesebb csatornák mentén is sokfelé megtaláljuk. Egyelőre tehát örülhetünk annak, hogy sokfelé pompázik e mocsári vadvirágunk, ugyanakkor a lecsapolások, illetve a klíma szárazabbá válása hosszabb távon visszaszorulásához vezethet.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek