Természetvédelmi eszközök házilag

A madáritatónak és fürdőnek szinte bármilyen edény alkalmas – Szigetvári Csaba felvétele

A ház körüli természetvédelem alapvető eszköztára végtelenül egyszerű. Magunk is készíthetünk az élővilág gazdagítását szolgáló berendezéseket. Így a háztartásban keletkező hulladékot is csökkenthetjük, hiszen a más célra alkalmatlan maradék anyagok is felhasználhatóak.

 • A fészekodúk készítéséhez csak fenyődeszkára szegre vagy csavarra, fúróra, a kifüggesztéshez némi drótra van szükség, emellett zsanér, kátránypapír, a fát konzerváló festék lehet szükséges. Viszont nem szabad furnérlemezt vagy más, nedvességnek nem ellenálló anyagot használni!
 • Az odúkészítésről, a kihelyezés szabályairól és a karbantartásról bőségesen találunk információt az interneten és szakkiadványokban. Mindig tartsuk be pontosan az előírt méreteket és alapelveket. Házi környezetben elsősorban az énekesmadaraknak való B és C típusú odúkat használjuk. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk a témában a lakóhelyünkhöz közeli egyéb természetvédelmi szervezetekhez.
 • Nem csak kis énekesmadarak számára készíthetünk odút: tanyás környezetben a kuvik, a búbosbanka, nagyobb legelők, rétek környezetében a vörös vércse is megtelepíthető megfelelő speciális odútípusokban.
 • A nyári aszály és a téli fagyok idején fontos a madarak itatása. A madáritató számára egy nagyobb virágalátét vagy egy 10 cm-nél sekélyebb lábos, cseréptál is megfelel, amelyben a vizet naponta cseréljük. A madáritatót természetesen mindig macskamentes helyre helyezzük!
 • A fecskék fészkei alá az ürülék szétszóródása ellen 20-30 cm-es maradék műanyag, fa, vagy fémlemezből készíthetünk fecskepelenkát.
 • Fenyődeszkából készíthető odú a denevérek számára is. A lapos, alsó részén csak résnyire nyitott denevérlak a madárodúkhoz képest kissé precízebb munkát igényel, mivel az illesztéseknek résmentesnek kell lennie (se a fényt, se a huzatot nem bírják a bőregerek). Szigetelés céljából érdemes kátránypapírral beburkolni a denevérodút.
 • Deszkából készíthetünk kis kutyaházhoz hasonló „süngarázst” is, amelyet bokrok alá, vagy egyéb eldugott helyre érdemes kirakni.
 • Árnyas helyen (pl. bokrok alatt) egy maradék kúpcserép, vagy törött oldalú, fejjel lefelé elhelyezett virágcserép a békák számára nyújt menedéket.
 • Egymásra helyezett kövekből, kavicsokból a kert fürge hüllőinek készíthetünk „gyíkvárat”, ami egyben búvó- és napozóhely a számukra. Hasonló célra a sziklakert is megfelel.
 • Ha kerti tavat alakítunk ki, annak legyen árnyékos, bokrokkal, vízinövényekkel jobban fedett része – a rovarevő kétéltűek hamar meghálálják!
 • Egyes méhfajok és a kert kártevőit pusztító fürkészdarazsak számára készülhet „darázs-garázs”. Ehhez elegendő, ha egy tűzifa kugliba sűrűn egymás mellett 3-10 cm hosszú 3-10 mm átmérőjű lyukakat fúrunk. A kis rovarok ide készítik majd el sárfészküket. Hasonló szerepet tölthet be néhány maréknyi átkötegelt nádszál (vagy összegöngyölt nádszövet) is. A nádszálak belsejét egy dróttal előzetesen tisztítsuk meg.
 • A másra nem használható korhadt fa és a fűrészpor sokféle bogár lárvájának a lakóhelye (pl. a védett orrszarvúbogár is ilyen). A korhadó fatörzset érdemes félig a földbe ásni, a fűrészpor számára (főként ha rendszeresen keletkezik) állandó helyet kialakítani egy árnyas zugban. Innen aztán 3-5 év múlva már kibújhatnak „saját” orrszarvúbogaraink!

Figyelem: Egyszerűen elkészíthető, cinegék és rozsdafarkúak számára alkalmas B illetve C típusú odú alaprajza itt letölthető. (terv: Szigetvári Csaba; grafika: Tömöri László).

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191338

 Partnerek