Köszöntő

Nyíregyházán és a környező településeken elődeink nem csupán egy modern város alapjait teremtették meg, hanem egy olyan tájhasználati-gazdálkodási rendszert is létrehoztak, amely úgy látta el kenyérrel, zöldséggel, gyümölccsel, tejjel, mézzel, hússal, bőrrel, gyapjúval és egyebekkel a teljes lakónépességet, hogy a táj természeti erőforrásait is megőrizte az egymást követő generációk számára. Ma ezt fenntartható tájhasználatnak nevezzük. Ennek a gazdálkodásnak volt az alapja Nyíregyházán a bokortanya, mint egyfajta (nagy)családi gazdaság és sajátos településforma.

A bokortanyákon folyó évszázados fenntartható használat egyik eredménye, hogy a térségben még viszonylag sok természeti érték (rét, mocsár, szikes tó, stb.) fennmaradt, és a kultúrtájnak is létrejött a saját, értékes ökoszisztémája. Ezek az oly kevéssé ismert látnivalók – a tanyás táj egyéb szépségeivel, történeti emlékeivel, az itteni élménygazdag életmóddal és a helyi hagyományokkal együtt – olyan lehetőséget jelentenek a térség és lakói számára, ami segíthet új életet, megélhetést és méltó fejlődési irányt találni a sok tekintetben veszélyben levő, gyökereit és jövőjét egyre inkább elveszíteni látszó bokortanya-világ számára.

Meggyőződésünk, hogy a bokortanyáknak a jövőben is fontos szerepe, hogy a város és a környék éléskamrájaként tisztességes megélhetési feltételek mellett egészséges mezőgazdasági termékekkel lásson el mindannyiunkat. Emellett egyre nő annak a jelentősége, hogy kikapcsolódási, lelki felüdülési élményt nyújthat ez a sajátos világ a városi embernek. Mindezt úgy, hogy a táj adottságait és természet erőforrásait fenntartható módon használva megőrizhetőek maradjanak annak értékei.

Honlapunkat azért készítettük, mert úgy gondoljuk, ez a táj megérdemli, hogy többen, és többet tudjanak az itt rejlő értékekről, és hogy jobban megbecsüljék, és többet törődjenek vele. A bokortanyák és a kapcsolódó külterület népessége - a legtágabb értelemben véve is - ma már alig tízezer lelket tesz ki, de ennek a számnak a sokszorosát teszik ki azok, akik nap mint nap átutaznak ezen a térségen. Megszámlálhatatlanul sokan vannak olyanok, akiknek a felmenői egykor itt éltek, vagy hozzátartozóikon keresztül kötődnek ide. S vajon hányan vannak azok, akik legalább egyszer álmodoztak arról, hogy a zajos város helyett jobb lenne valamelyik bokortanyán élni? Reméljük mindannyiuknak tudunk valamit nyújtani, és aki még nem járt itt, az is kedvet kap egy kirándulásra, hogy saját szemével győződjön meg ennek a tájnak a szépségeiről és elgondolkodjon arról, mit is tehetne a bokortanyákért.

A honlap készítését az E-misszió Egyesület munkatársainak és önkénteseinek sok-sok éve folyó kutatása és egyéb előkészítő munkája alapozta meg. Első lépésben – mivel a honlap készítésében résztvevők érdeklődése és szakmai tudása erre irányul – a természeti értékeken keresztül nyújtunk bepillantást a bokortanyák világába. Örömmel veszünk ugyanakkor minden olyan segítséget, amely az esetleges hibák, hiányosságok kijavítására, illetve honlapunk tartalmának bővítésére irányul: a térség kulturális, történeti örökségének, a gazdálkodás múltjának és jelenének, az itt élők mindennapjainak bemutatásával.

A honlap elkészítése óriási mennyiségű fotó feldolgozásával és kiválogatásával készült, és hatalmas köszönetünket szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik saját felvételeik felajánlásával, illetve azok kiválogatásával segítették ennek a célnak a megvalósítását. Honlapunk képanyagának készítői nem professzionális fotósok, de mindez nemhogy levonna a felvételek értékéből, hanem pont a lehető legvilágosabban mutat rá arra: egy jó ügy megvalósítását nem csak profik, hanem jóindulatú „civil” személyek minőségi munkája is előmozdíthatja.

Akiknek köszönetet szeretnénk mondani (és bizonyára nem lesz teljes a lista): Bácskainé dr. Pristyák Erika, Balog Zsuzsa, Bihari Zoltán, Bodzás János Sándor, Danku Gyula, Dobrosi Dénes, Gilányi Gábor, Hoványi Péter, Ilyés Tímea, Jaczkó Andrea, Lesku Balázs, Mádi Péter, Molnár Antal, Nagy Anna Mária, Nagy Tibor, Oláh Imre, Petrilláné Bartha Enikő, Petró Zsuzsa, Révész Márton, Somlai Tibor, Szekeres Levente, Szekeres Ottó, Tokár Róbert, Tóth Pál, Tömöri László, Török Hunor Attila, Varga András…

Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium „Zöld Forrás” programja támogatásával valósult meg

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191230

 Partnerek