Sziki üröm


Sziki üröm virágzat - Szigetvári Csaba felvétele

Sziki üröm (Artemisia santonicum)

Az ürömfélék a fészkesvirágzatú növények közé tartoznak, de virágzatuk apró és igen leegyszerűsödött, a szélbeporzáshoz alkalmazkodott. Évelő és egyéves fajok, ritkaságok és közönséges gyomok is tartoznak ide, némelyik ürömfaj főként mint veszélyes allergén ismert, mások fontos gyógy-, illetve fűszernövényként nevezetesek.

A sziki üröm kevésé közismert, pedig igen fontos faj: sótűrő növényként szikes pusztáink egyik legjellegzetes faja (olyannyira, hogy a botanikusok a szikes puszta egyik típusát, az ún. ürmös szikeseket erről a növényről nevezték el). Viszonylag alacsony termetű, gyakran elheverő ágú évelő (gyakran fásodó szárú) növény, akár törpecserjének is nevezhetjük. Az alacsony füvű, magasabb fekvésű (azaz talajvíz által csak ritkán vagy sohasem elöntött), viszont a talajban magas sótartalmú szikeseken gyakori faj. Molyhos-hamvas hajtásai és levelei messziről fehéres színűre festik a pusztát, és áthatóan aromás, abszintos illatát is érezhetjük. A késő nyári és őszi hónapokban virágzik, ami nem különösebben feltűnő látvány, de a sárga porzók és bibék, és a pirosas fellevelek közelről törékeny szépségűek.

Élőhelyeit jellemzően juhval legeltetik, de a jószág nem nagyon szívesen legeli. Gyógynövényként történő használata is ismet (féregűző, étvágygerjesztő), de nem jelentős.

A sziki üröm a Nagyalföld szikesein gyakori növény, a Nyírségben viszont ritka. A bokortanyás térségben is csak az erősebben szikes gyepekben, a szikes tavak parti zonációjának magasabb sávjában találkozunk vele, kiterjedt ürmös puszták itt nem jellemzőek.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191338

 Partnerek