Réti margitvirág


Réti margitvirág fészekvirágzata – Nagy Tibor felvétele

Réti margitvirág (Leucanthemum vulgare)

A margitvirágok vagy margaréták elsősorban kerti dísznövényként ismertek, de több fajuk őshonosan is virít hazánkban. Közülük a leggyakoribb (és a bokortanyás térségben is előforduló) évelő faj a réti margitvirág.

Évelő növény, elsősorban a nedves rétek félszáraz (azaz viszonylag nedves talajú, de felszíni elöntést igazából soha nem kapó) részein érzi jól magát; kaszálókon és legelőkön egyaránt előfordul. Fészkes virágzatú, azaz egy-egy „virág” valójában sok apró virágocskából áll, melyek közül a középső sárga színűek (az ún. csöves virágok) termékenyek, míg a szélső fehér szirmokat produkáló ún. nyelves virágok meddők, és csak a megporzó rovarok csalogatását szolgálják. A csöves és nyelves virágokból álló fészekvirágzatok magányosan ülnek a kb. fél méterre növő hajtások csúcsán, májustól szeptember-októberig nyílnak. Ha valaki netán arra vetemedne, hogy leszakítja a virágokat, tudnia kell, hogy a növény váladékai az arra érzékenyeknél allergiás bőrgyulladást okozhatnak!

A réti margitvirág ma még a rétek és legelők gyakori dísze, de az intenzívebb gyepgazdálkodás a visszaszorulását okozza sok más vadvirághoz hasonlóan.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek