Zselnicemeggy

Zselnicemeggy virágzó hajtása – Szigetvári Csaba felvétele

Zselnicemeggy (Padus avium)

A zselnicemeggy májusfa, vagy zelnice néven is ismeretes. Már ha egyáltalán ismerik. A Bokortanyás térségben csupán néhány helyen él üde és nedves erdeinknek ez a kis termetű, de áprilisi virágzása idején igen dekoratív vadgyümölcsfája.

Általában 10 méternél alacsonyabb, kérge sötétszürke, sima, csak idősebb korában jelennek meg hosszanti repedések. Törzse többnyire egyenes vagy enyhén hajlott, vastagsága fölfelé haladva jellegzetesen csökken (ún. sudarlós törzs). Fiatal hajtásai virágzáskor vörösesek, élénk kontrasztot alkotva az élénkzöld, fénytelen levelekkel és a fehér, bókoló fürtökben nyíló, finoman rojtos szirmú, illatos virágokkal. A borsószemnyi, csonthéjas, fényes fekete meggytermések július-augusztusban érnek. Ízük kesernyés-fanyar, de a madarak szívesen fogyasztják. Sárgásbarna, fénylő, kevéssé kemény és nehéz fájának ipari felhasználása kis méretei miatt nem jellemző (az idősebb törzsek pedig hamar korhadnak).

Ez a gyors növekedésű, viszonylag rövid (40-50 év) életű, árnytűrő fácska fontos szerepet tölt be a nedvesebb tölgy-kőris erdők második lombkoronaszintjének kialakításában. Sajnos a bokortanyás térségben a természetes, ősi erdők az emberi tevékenység hatására eltűntek, a zselnicemeggy a kevés faj egyike, ami őrzi emléküket. Ahol még él, ott árnyalásával segíti a párás környezet fenntartását, könnyen bomló lombjával a talajt gazdagítja. Virágai sok rovart vonzanak, termését a madarak fogyasztják és terjesztik.

Miközben a zselnicemeggy egyre inkább visszaszorul, a rá igen sok tekintetben hasonló amerikai eredetű kései meggy agresszíven terjed. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a két fajt. Jellemző különbség, hogy a kései meggy egy-másfél hónappal később virágzik, s elliptikus levelei fényes sötétzöldek.

A bokortanyák vidékén már csupán a térség keleti részének lápos, üde területei, rétjei, legelői környékén fordul elő természetes módon a zselnicemeggy. Ugyanakkor díszfaként többfelé (még városokba is) ültetik, amit mi is csak javasolni tudunk.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

187303

 Partnerek