Fekete bodza

Fekete bodza virágzat – Nagy Tibor felvétele

Fekete bodza (Sambucus nigra)

Cserjéink közül talán a fekete bodza áll talán legközelebb az emberhez, hasznosítási formáit fel sem lehet sorolni. Fehér virágernyőiből kora nyáron szörpöt, télen izzasztó, megfázást enyhítő, lázcsillapító, köhögéscsillapító, immunerősítő hatású teát készítünk. Széles körű gyógyhatása miatt a paraszti udvar végében növő „bocfa” kiérdemelte a szegény ember patikája elnevezést.

A terméseiből készített bodzabor és pálinka drága ínyencfalatnak számít, és egyedi zamatú lekvárként is megállja a helyét. Ma már nagyban termesztik is, mert a „bogyó” fontos természetes színezék és ételfesték-alapanyag. S bár törékeny, vastag bélszövetet tartalmazó fiatal ágai alapján kevesen hiszik, a bodza idősebb egyenes ágai szolgáltatják minden hazai faj közül a legkiválóbb szerszámnyelet. A belső szivacsos bél ugyanis nem vastagszik, ellenben a farész egyenes szálfutású, rugalmas és szilárd rostokkal vastagszik. E tulajdonságai miatt különösen alkalmas hálóvarró tű készítéséhez is. A vékonyabb, fiatalabb ágakból pedig a bélszövet eltávolításával nem csak bodzapuska, de furulya is barkácsolható.

A fekete bodza többnyire a félárnyékos, párás, üde, tápanyagban gazdag termőhelyeken érzi jól magát. Megtaláljuk erdőkben, fasorokban, árokpartokon, réteken-legelőkön, tanyák környékén, gyomos, bolygatott területeken is. Bár többnyire megmarad rövid életű bokornak, kedvező termőhelyen mégis megnőhet 10 méter magas fává, és elérheti a százéves kort is.

Mágikus tulajdonságai alapján a bodza kétarcú növény. Részben a boszorkányos, sötét oldalt képviseli, másrészt rontást elhárító tulajdonságait is számon tartották. A kétarcú kultusz egyik megnyilvánulása, hogy bizonyos népi hagyományok szerint Krisztus keresztfája bodzából készült, mások viszont úgy tudják, Júdás annak idején bodzafára kötötte föl magát.

A bokortanyák környékének bodzabokrai rendkívül fontosak az itteni élővilág számára, hiszen virágzáskor rengeteg rovart, ősszel pedig a fekete terméseket kedvelő énekesmadarak nagy csapatait vonzzák. Ha házipatikaszernek, lekvár-szörp alapanyagnak gyűjtenénk, vigyázzunk, össze ne keverjük a mérgező gyalogbodzával (ez utóbbi faj nem cserje, hanem erőteljes lágyszárú faj, virágainak porzós része nem sárga, hanem pirosas).

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

187304

 Partnerek