Nemes nyár

Nemes nyár állomány őszi levélszíneződése – Gilányi Gábor felvétele

Nemes nyár (Populus x euramericana)

Az európai fekete nyár (Populus nigra) és az amerikai fekete nyár (Populus deltoides) keresztezésével/kereszteződésével létrejött nyárfákat nevezzük összefoglalóan nemes nyáraknak. A keresztezés eredményeiből létrejött nyárfák közül a szakembrek kiválasztották a gazdasági szempontból kedvező egyedeket, és azokat vegetatív módon, önálló vonalként (klónozással) szaporítják tovább. Tulajdonképpen kultúrnövényről van szó, amelyet erdőgazdálkodás keretében hasznosítanak.

Mára számos rövid (15-30 év) vágásfordulóra tervezett, kifejezetten gazdasági célú, bizonyos tulajdonságokban eltérő fajtát alakítottak ki. Mivel ezeket továbbra is ivartalan szaporítással sokszorozzák, egy-egy nemes nyár ültetvény lényegében genetikailag azonos tulajdonságú egyedekből áll. Ennek egyik következménye, hogy egy nemes nyár állományban vagy csak porzós, vagy csak termős egyedek vannak. A csupa termős példányból álló nemesnyarasok esetében előfordulhat, hogy termésszórás idején valóságos „hóesés” következik be a rengeteg szélnek eresztett szöszös magnak köszönhetően.

A nemes nyárak klónhadseregei immár meghatározóivá váltak az alföldi tájnak. Ökológiai szempontból a nemesnyaras ültetvények valahol a szántóföld és az erdő között állnak. Művelésük intenzív módszerekkel történik, a szabályos sorokba rendezett, egykorú nyárfák között semmilyen más elegyfaj nincsen. A vágáskor rövid, idős fák nincsenek. A nemesnyarasok élővilága emiatt igen szegényes, csak kevés növény-és állatfaj talál otthont ezekben az ületvényekben. Ahol viszont nem kezelik intenzíven, az erdőültetvényt, gazdag cserjeszint és madárvilág is kialakulhat a nemes nyár lombkoronája alatt.

A bokortanyás térségben az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett a nemes nyár ültetvények aránya. Többnyire a gyenge termőképességű szántókon történtek telepítései. Ez valamelyes növelte a táj változatosságát, de nem pótolja az igazi erdőket.

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek