Barna varangy

Párzó barna varangyok – Tóth Pál felvétele

Barna varangy (Bufo bufo)

Hazánkban általánosan elterjedt, de elsősorban a sík- és dombvidékeken fordul elő. Környezetével viszonylag igénytelen, természetes erdőkben, erdős pusztákon éppúgy előfordul, mint településeken, valamint kisebb álló- és folyóvizek partján. Legnagyobb termetű békafélénk, a hímek a kisebbek. Ha ragadozóval találja szemben magát, merev lábain felemelkedik, testét felfújja, fejét előrehajtja és előre-hátra himbálja magát A kifejlett barna varangy kizárólag a szárazföldön keresi táplálékát, ami elsősorban gilisztákból, pókokból, rovarokból áll. Alkonyatkor és hajnalban aktív, nappal ritkán, inkább csak esős időben lehet vele találkozni. A vizeket csak a tavaszi szaporodási időszakban (március-április) keresi fel. Akár 30–40 évig is élhet. A bokortanyás térségben gyakori faj.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 10.000 Ft

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

46386

 Partnerek