Pikkelyes pöfeteg

Érett pikkelyes pöfeteg termőtest – Szigetvári Csaba felvétele

Pikkelyes pöfeteg (Calvatia utriformis)

Nevezhetnénk a szegény ember óriáspöfetegének is. Meglehetősen nagyra növő (10-20 cm) és viszonylag gyakori, ehető gomba. Termőteste felfelé kiszélesedő, mondhatni fejenálló körte alakú, felülete pedig jellemző módon pikkelyszerű szemölcsökkel borított. Fiatalon fehér színű, majd érés folyamán barnává sötétedik, és puha húsa szivacsos sötét spóratömeggé válik. Éretten az egész termőtest szétesik, csak a burok alsó része marad meg, ami kiszáradva még hónapokig látható.

A pikkelyes pöfeteg többnyire füves területeken  jellemző, és fényben gazdag erdőkben is előfordul. A bokortanyás térség akácosaiban, legelőin is gyakran megtalálhatjuk nyáron és ősszel, hasonló rokonával a változékony pöfeteggel együtt. Fiatalon, amíg húsa fehér és viszonylag kemény, ehető, de nem értékelik annyira, mint az óriás pöfeteget.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek