Fehér tarlógomba

Fehér tarlógomba – Nagy Tibor felvétele

Fehér tarlógomba (Leucoagaricus leucothites)

Az őzlábgombák rokonságába tartozik ez a kevéssé feltűnő, füves területeken gyakori gomba. 5-10 centis kalapja fehér, csupasz (nagyon ritkán kissé pikkelyes), akárcsak szívós, alul hagymaszerűen bunkósodott tönkje, amelyen kicsiny gallér található. Lemezei is fehérek, idősen kissé rózsaszínesek. Nyomásra, vagy leszedést követően száradó állapotban a gomba színe idővel sötétedhet. Illata kellemes, kissé a nagy őzlábgombáéhoz hasonló, különösen szárazabb állapotban. Kalapjának húsa viszonylag vékony, de sütve, főzve jóízű, ehető. Mégis, inkább óvakodjunk gyűjtésétől, mert könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező fehér galócával. Ha pedig nem tudunk ellenállni neki, mindenképpen mutassuk meg gombaszakértőnek!

A fehér tarlógomba a legelők, félszáraz rétek, parlagok jellemző gombája, nyár elejétől késő őszig lehet vele találkozni, sokszor hasonlóan fehér kalapú csiperkefajokkal együtt. Csapadékos időszakban tömeges is lehet, meleg, száraz időben viszont gyorsan összeszárad.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek