Almafa rozsdástapló

Almafa rozsdástapó termőteste – Szigetvári Csaba felvétele

Almafa rozsdástapló (Inonotus hispidus)

A kártevőként számon tartott almafa rozsdástapló nevével ellentétben nem csupán az almát, de más gyümölcsfákat, diót, kőrist is megtámad. A fák megsebzett felületét fertőzi, és fehérkorhasztóként lassan föléli fa szöveteit (mind a puhább cellulózt, mind a kemény és ellenálló lignint lebontja). Az almafa rozsdástapló nedves szivacshoz hasonló állagú, szabálytalan alakú, oldaltalló termőtestei június és augusztus között fejlődnek ki a törzs oldalán vagy az ágakon. Színe sárgás-okkerestől vörösesig változhat (felső oldala sötétebb, az alsó világosabb). A friss termőtest puha, nedvességel telített, az alsó szivacsos termőréteg gyakran rozsdás színű cseppecskéket „könnyezik”. Idővel a gomba megkeményedik, majd elöregedve megfeketedik és szétesik, lehull a fáról a termőtest.

Az almafa rozsdástapló nem ehető. Kártevőként ágak elhalását, egy-egy fa lassú pusztulását okozhatja. A megfigyelések szerint terjedőben van, ezért a termőtesteket még fiatalon, éretlenül vágjuk le a megtámadott fákról, és semmisítsük meg. A fertőzés terjedése könnyen megakadályozható, ha a gyümölcsfák metszését, ritkítását a megfelelő időszakban végezzük, a nagyobb ágak esetleges eltávolításakor sebkezelést alkalmazunk.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek