Változékony pöfeteg

Friss változékony pöfeteg termőtest – Szigetvári Csaba felvétele

Változékony pöfeteg (Calvatia excipuliformis)

Nagyra nőtt bimbós pöfetegre emlékeztető pöfetegféle. Termőteste egy alsó oszlopszerű 50-10 cm magasságú meddő “nyélre”, és egy gömbölyded, a spórákat, 50-10 cm átmérőjű érlelő feji részre különül el. Színe fehér, esetleg szürkés, krémszínű árnyalatú, felületét apró tüskeszerű szemcsék borítják. Húsa fiatalon fehér és kemény, az érés során viszont a feji résztől indulva sárgásra, barnára színeződik, majd a fej szabálytalanul széthasad. A spórák szétszóródása után a száraz barna tönk és a fej maradék része sokáig, akár egy éven át megmarad.

A változékony pöfeteg nyáron és ősszel, főként erdőkben vagy erdőszéleken terem, gyepekben ritka. A bokortanyás térség akácosaiban, egyes években gyakran megtalálhatjuk, hasonló rokonával a pikkelyes pöfeteggel együtt. Fiatalon, amíg húsa fehér és viszonylag kemény, ehető.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek