Szürke nyár

Szürke nyár facsoport a IX. főfolyás kanyarulatában, Istvánbokornál – Szigetvári Csaba felvétele

Szürke nyár (Populus x canscens)

Őshonos nyárfáink közül a fehér nyár és a szürke nyár könnyen kereszteződik egymással: ennek a hibridizációjának eredménye a szürke nyár, mint amolyan önállósult „köztes faj”. Tulajdonságaiban a két szülő faj jellegzetességei keverednek, változatos módon (azaz vannak olyan szürke nyarak, amelyikben a fehér, másokban a rezgő „vér” dominánsabb). Törzse a fehér nyárénál sötétebb színű és kevésbé elágazó. Levelei többé-kvésbé szőrözöttek, de nem annyira nemezsen, mint a fehér nyáré, és alakjuk sem annyira karéjos. Növekedése gyors, élettartama ritkán haladja meg a 100 esztendőt.

Kedveli a jó vízellátású, tápanyagdús élőhelyeket, de megél a szárazabb homokon is. Árnyéktűrőbb a fehér nyárnál, ezért erdészeti szempontból jobban nevelhető állományban, és fája piaci szempontból is értékesebb. Emiatt nem csupán spontán, fasorokban, legelők-rétek facsoportjaiban találkozhatunk vele, hanem a térség erdőtelepítéseiben is.

Ökológiai szerepe is fontos: gyors növekedése, sarjadzóképessége, bőséges lombja élőhelyét stabilizálja, koronájában, odvaiban gazdag madárvilág él (nem beszélve egyéb élőlényekről).

A szürke nyár tehát jellegzetes és fontos őshonos fája a bokortanyás vidéknek, remélhetőleg még sokáig.S

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

189903

 Partnerek