Sziki őszirózsa


Sziki őszirózsa virágzás - Nagy Tibor felvétele

Sziki őszirózsa (Aster tripolium subsp. pannonicus)

Szikes laposaink egy része szeptemberre lilás-rózsaszínesre színeződik, és édes nektárillatot áraszt a sziki őszirózsa virágzó tömegeitől. Ezt a jelenséget a bokortanyás térség számos rétjén is megfigyelhetjük. A sziki őszirózsa a szikesek gyengébben és erősebben sós talajú, de mindig valamilyen szinten időszakosan vízborította változataiban előfordul: szikes réteken, mézpázsitos szikfokokban, de vaksziken és a nyíltabb szikes mocsári vegetációban is. Leggyakrabban legetetett gyepekben hajlamos elszaporodni (összefüggésben azzal, hogy a legelő jószág nem kedveli), de kaszálókon is gyakori lehet. A bolygatást is viszonylag jól bírja, ezért árokpartokon, útszéli szikes mezsgyékben is előfordul.

Évelő növény növény szálas-lándzsás levelei kissé pozsgás jellegűek, fényes sötétzöldek. Nyár végére-őszre akár 40-60 centire is megnyúló (de többnyire rövidebb) virágzati hajtást növeszt. Virágzásának csúcsa szeptember második és október első felére esik többnyire, de nem ritkán akár már májusban és egész nyáron találunk virágzó példányokat, az utolsó virágok pedig az első fagyokig nyílnak (olykor még decemberben is).

A sziki őszirózsa virágzó tömege nem csak a szemnek kedves, de egyúttal nagyon fontos őszi méhlegelő is. A nektár- és virágporgyűjtő rovarvilág az ősz első felében még utoljára jóllakhat, amíg sikerül megőriznünk a szikeseinket. Sajnos élőhelye a szárazodás, a lecsapolások, a legeltető állattartás visszaszorulása miatt veszélyben van.

 

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek