Kisfészkű aszat


Kisfészkű aszat virágzásban az Oláh-rét Természetvédelmi Területen - Szigetvári Csaba

Kisfészkű aszat (Cirsium brachycephalum)

Legtöbbünk számára a hazánkban élő számtalan, hasonlóan szúrós aszat, bogáncs, és bojtorján szinte egyforma, pedig közöttük is vannak gyakoribb és ritkább, szárazabb, nedvesebb, napfénysebb és árnyasabb élőhely előforduló faj. A kisfészkű aszat az alföldi időszakosan vizes, gyakran szikes jellegű gyepek és mocsarak növénye, de parlagon hagyott belvizes szántókon is elszaporodhat. Kétéves életciklusú faj, azaz első évben tőlevélrózsát termeszt, és második (esetleg harmadik-negyedik) évben hozza virágait. Ilyenkor akár három méter magasra is megnőhet, de többnyire egy-két méteres magasságú. Levelei és a szárának élei tövises-szúrósak, a virágok a szár felső részének sátorozóan elágazó, gyakran lekonyuló végén fejlődő rózsaszínes fészekvirágzatokat alkotnak. Május végétől szeptemberig láthatjuk virágozni.

Repítőszőrös termései révén gyorsan megjelenhet és elszaporodhat, ugyanakkor ha kedvezőtlenné válnak a körülmények a számára, el is tűnhet egy-egy területről. Emiatt egy-egy élőhelyén évről-évre igen erősen ingadozik az állománymérete. Bizonyos években hektáronként tízezer tő is kihajthat, míg máskor alig pár tucat virágzó tövet számlálhat a populációja ugyanazon a helyen. Ezt a jelenséget a bokortanyás térség enyhén szikes laposaiban is megfigyelhetjük, leginkább Manda- és Lóczibokor és Rozsrét környékén, de számos más helyen is a környéken. A faj a megfelelő élőhelyeken országszerte is meglehetősen elterjedt az alföldi és részben hegylábi területeken, a hegyvidékről és a zártabb dombvidékeinkről viszont hiányzik. A hagyományos kaszálást és legeltetést jól tűri, ahogy azt is, ha termőhelyei a használt hiányában kissé benádasodnak.

A kisfészkű aszat hazánkban ugyan nem ritka növény, mégis védett faj, ugyanis világállománya a Kárpát-medencére és annak közvetlen környékére korlátozódik, azaz bennszülött faj. A környező országokban jóval kevesebb helyen, kisebb számban, és veszélyezetettebb helyzetben él, a faj túlélése a hazai állományoktól függ. Emiatt uniós szintű természetvédelmi oltalmat is élvez, mint közösségi jelentőségű növényfaj, Natura 2000 jelölőfaj. Védelme szerencsére speciális kezelést, beavatkozást nem kíván, de élőhelyeit meg kell óvni a lecsapolástól, beszántástól, tóvá alakítástól, intenzív gyepkezeléstől.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek