Egypelyvás csetkáka


Virágzó egypelyvás csetkáka - Szigetvári Csaba felvétele

Egypelyvás csetkáka (Eleocharis uniglumis)

Védett növényeink egy része egészen jelentéktelen kinézetű, legalábbis a mi szemünkkel. Ráadásul némelyik olyanyira hasonlít sokkal közönségesebb fajokra, hogy csak a szakértők tudják megkülöböztetni őket. Az egypelyvás csetkáka is ilyen faj. Ez az álatlában 10-50 centiméterre megnövő kis fűnemű növény egy vékonyka zöld szárrészből áll, amelynek csúcsán apró ecsetszerű, igen egyszerű kinézetű virágzat ül. Évelő, tarackos faj, amely többnyire sűrű gyepeket alkot, de néha szinte csak szálanként nő a füves vagy sásos növényzetben. Lényegében ugyanígy néznek ki közeli rokonai (hazánkban 8 csetkáka faj őshonos) bár némelyikük sokkal kisebb, mások kissé termetesebbek, s vannak köztük egyéves életciklusú fajok is. Biztosan csak az apró virágzat pár milliméteres részletei alapján határozható meg (az egypelyvás csetkáka esetében a fő bélyeg az, hogy ecsetszerű virágzatának legalján nem több és nem kevesebb mint egyetlen meddő pelyva ül).

Élőhelyét a nedves rétek (szikes, vagy láprétek, mocsárrétek) tocsogós laposai jelentik, ahol tavasszal vagy nagyobb esők után pár centis víz szokott megállni. Nagyon hasonló helyeket foglal el a nála gyakoribb mocsári csetkáka, amely azonban a valamelyest tartósabban vízállásos élőhelyeket is kedveli, és gyakran nagyobbra is nő (sokszor azonban vegyesen fordulnak elő, ilyenkor tényleg éles szem kell a megkülönböztetésükhöz). Kaszálókon és legelőkön is előfordul, de nem ad értékes takarmányt, a jószág sem szereti (a taposást pedig viszonylag jól bírja). A bokortanyás térség keleti felén található üde réteken sok helyen ismerjük előfordulását, néhol nagy tömegben él.

Az egypelyvás csetkákai is védett faj, elsősorban élőhelyeinek eltűnése és átalakulása miatt szorul oltalomra. A lecsapolások, az intenzívebb gyepjavítás visszaszorulásához vezet, nem beszélve a beszántásokról. Élőhelyeinek hagyományos kaszálásos, legeltetéses használata segítségével ez a faj is megőrizhető.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek