Üstökös gyöngyike


Üstökös gyöngyike az Oláh-réten – Nagy Tibor felvétele

Üstökös gyöngyike (Muscari comosum)

Különösen impozáns vadvirág nyílik sokfelé a bokortanyás térségben május végétől június végéig. Az üstökös gyöngyike egyike a nagy túlélőknek: egy olyan faj, amely az ember közelében is jól érzi magát.

Hazánkban négy gyöngyike faj él, Nyíregyházán közülük kettővel találkozhatunk. Az áprilisban nyíló védett epergyöngyike (Muscari botryoides) a Sóstói-erdő ritkasága. A nyár elején pompázó üstökös gyöngyike ellenben jóval szélesebb elterjedésű növény. Nyíregyházán a tanyavilágban is sokhelyütt lehet vele találkozni: útszéli fasorokban, száraz parlagokban; sőt: helyenként homoki konyhakertekben, szőlőkben ártalmatlan gyomnövényként is fellép. Eredetileg a nyílt tölgyesek és a száraz homoki sztyeprétek növénye lehetett, de mivel jól tűri a bolygatást, a természetes élőhelyek eltűnésével sem szorult vissza. Legalábbis mifelénk: az ország egyes részein ritka fajnak számít.

Rokonaihoz hasonlóan hagymás növény. Föld alatti hagymája valószínűleg akár évekig képes nyugalomban maradni, de bolygatás (pl. állati túrás, kotorék vagy emberi ásás) hatására fejlődésnek indul. Magról is jól terjed. Szálas levelei kora tavasszal hajtanak ki, virágzata májusban indul fejlődésnek. A nyúlánk fürtös virágzat speciális felépítésű: Legkorábban a csúcsi, lila üstököt alkotó meddő (tehát terméketlen) virágok nyílnak ki, melyek feladata, hogy odavonzzák a beporzó rovarokat. A csalogató üstök alatt a kevésbé feltűnő halványibolya „átmeneti”, majd a virágzat alsó, leghosszabb részén sárgás-barnás harang alakú termékeny virágok nyílnak. A virágzás folyamán a fürt szinte folyamatosan nyúlik, akár 50-60 cm hosszúságot is elérhet. A magok nyár folyamán érnek és még ősszel is peregnek az elszáradó kórókon megnyíló toktermésekből.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek