Óriás pöfeteg

Érett, széthasadt óriás pöfeteg – Gilányi Gábor felvétele

Óriás pöfeteg (Langermannia gigantea)

Maradandó élmény szembetalálkozni az óriás pöfeteg kifejlett példányaival. Ez akár a bokortanyás térségben is megeshet, ismeretes ugyanis néhány előfordulása. Mással lényegében összetéveszthetetlen, jellemzően 20-30 centiméteres átmérőjűre (olykor nagyobbra) is megnövő gömbölyded termőtestű, sima felületű gomba. Fiatalon a belseje is fehér és kemény, később sárgásra-barnásra, puhára változik, külső bőre is megszürkül-sárgul. Éretten megszárad, szétesik, széttöredezik.

Az óriás pöfeteg a tápanyagban gazdag, ganés helyeket kedveli (hasonlóan a környezetében sokszor megtalálható) csalánhoz, bodzához), gyakran jószágállások, állattartó telepek környékén nő. Nyáron és ősszel fordulhat elő, de nem gyakori. Csak a friss, teljesen fehér és kemény példányok fogyaszthatók. Ha megtaláljuk, csak mértékkel szedjük, hiszen amúgy is gyorsan romlik szedés után, és nem tartósítható.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek