Óriás bocskorosgomba

Óriás bocskorosgomba Szélsőbokornál - Szigetvári Csaba felvétele

Óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina)

Igen impozáns megjelenésű gomba, amely elhalt, vagy idős, beteg fákon, tuskókon, faodvakban nő a nyári vagy őszi hónapokban. Kifejletten jelentős méretű (10-20  cm) fehér vagy szalmasárgás, gyapjas-szálas felületű kalapja, és jobbára ívesen hajlott tönkje alján levő nagyon fejlett, pikkelyesen felrepedező, sárgás-barnásra színű, rojtos szélű bocskora a fő ismertetőjegye. Lemezei sűrűk, szabadon állók, fehérek vagy rózsaszínes árnyalatúak. Sajnos a nagy bocskor olykor a vesztét okozza: ugyanis mérgező galócának hiszik, és szétrugdossák, széttapossák a gombát. Pedig igen ritka, hazánkban visszaszorulóban levő védett fajról van szó (természetvédelmi értéke 5000 forint), amelynek termőhelyeit (az idős fákat, tuskókat) is meg kell óvnunk.

A bokortanyás térségben egy már kivágott fasor tuskóin ismerjük az előfordulását Szélsőbokor térségében, valamint egy fásításban Zomboribokor közelében. Elképzelhető, hogy máshol is nő, ha valaki találkozik vele, kérjük értesítsen minket, illetve küldje el az adatot a védett gombák országos adatgyűjtő hálózatába (http://www.gombanet.hu/vedett-gombak-orszagos-adatgyujto-halozata)!

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel! Ha felmerül, hogy az illető gomba védett fajhoz tartozik, ne szedjük le!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek