Mocsári gólyahír


Virágzó gólyahír Bálintbokornál – Szigetvári Csaba felvétele

Mocsári gólyahír (Caltha palustris)

A vizes élőhelyeken a tavasz jól ismert hírnöke a feltűnő sárga virágait márciustól májusig bontó mocsári gólyahír. Azonban akik máskor is járnak élőhelyein, bizonyára észrevették, hogy jónéhány példány szeptemberben is gyakorta virágzik. Kerekded-szíves alakú levelei is igen jellegzetesek.

A mocsári gólyahír a vizes élőhelyek többféle típusában elterjedt, a mi vidékükön a megjelenése valamilyen mértékben lápos vagy lápi eredetű élőhelyet jelez, míg szikesekben, gyorsan felmelegedő vizű mocsarakban hiányzik. Ezért elterjedése számos más mocsári növénnyel összehasonlítva korlátozottabb. A bokortanyás vidéken zsombékosokban, magassásréteken, mocsár- és láprétek mélyebb foltjaiban, vízállásos fűz-nyár facsoportokban találhatjuk meg (főleg Rozsrét, Butyka, Mandabokor, Bálintbokor, Újtelekbokor, Császárszállás környékén).

Szépsége ellenére a mocsári gólyahír nem teljesen „ártalmatlan” faj, ugyanis meglehetősen mérgező. Ezért főként a legelőkön okozhat problémát, amennyiben nagy tömegben elszaporodik. Erre mostanában nemigen lehet számítani, sőt: sajnos a klíma szárazodása miatt ennek a vízigényes, lápos élőhelyeket kedvelő növénynek a visszaszorulására kell számítanunk a jövőben.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek