Gyapjas tintagomba

Gyapjas tintagomba – Hoványi Péter felvétele

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

Ezt a gombát alighanem mindenki látta már: nem kell érte a bokortanyákra menni: városi parkokban, játszótereken, kerti pázsiton, de olykor csupasz talajon is megterem. Korhadékbontó faj, ezért ott számíthatunk rá, ahol jelentősebb mennyiségű szerves anyag (pl. istállótrágya, komposzt) jut a talajba. A közelmúlt kutatásai arra is rávilágítottak, hogy föld alatti gombafonalaival a talajban élő fonálférgeket is képes elpusztítani és azokat mintegy megemészteni. Elsősorban gyepekben találhatjuk meg, de erdőben is előfordulhat. A bokortanyás térségben is szinte mindenfelé találkozhatunk vele tavasztól késő őszig, párás időben, eső után. Állományai nem stabilak, rendszerint lökésszerű szervesanyag feldúsulás (trágyázás, talajbolygatás) esetén tűnek fel termőtestei, ezért ugyanarra a lelőhelyre többnyire nem érdemes több éven keresztül visszajárni. Viszont ahol megjelenik, igen gyorsan növekszik és fejlődik.

Megjelenése nagyon jellegzetes, az 5-20 centis (ritkán nagyobb) termőtestek karcsú, fehér, üreges tönkre és bolyhosan felszakadozott pikkelyektől gyapjas külsejű kalapra különül el. A fiatalon tojásdad kalap kezdetbenegy hártyás gyűrűvel kapcsolódik a tönkhöz, majd éréskor fokozatosan harangszerűen szétnyílik a széle (a gyűrű a tönkön marad, azon elcsúsztatható). A gyors érés folyamán a gomba húsa megfeketedik és teljesen elfolyósodik: először a kalap pereme, majd fokozatosan a teljes termőtest. Ezt a szétfolyó fekete levet annak idején tinta készítésére használták; innen a gomba neve.

A gyapjas tintagomba nem csak hogy ehető, de egyike a legízletesebb gombáknak. Sajnos élvezetét korlátozza, hogy csak a nagyon friss, teljesen fehér példányok fogyaszthatók, de azok is pár óra alatt elkezdenek érni és folyósodni. Másrészt csak nagyon ritkán található olyan mennyiségben, hogy kiadós adagot lehessen belőle gyűjteni. Viszont az az álláspont, miszerint alkohollal együtt fogyasztva mérgezést okozna, nem állja meg a helyét (más, hasonló tintagombafajok esetében viszont igen, tehát legyünk óvatosak!).

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191337

 Partnerek